For All Competitive Exams - Mental Ability Logical Reasoning Part -2

Useful for Public Service Commission Jobs, Staff Selection Commissions Jobs, CRPF, RRB etc.

Logical Reasoning, Letter and Symbol Series

41) 4, 6, 18, 27, 81, 121,5, ?
a). 360.5 b). 361.5 c). 362.5 d). 364.5

42) 80, 16, 4, 4/3, 2/3, ?
a). 2/3 b). 1 c). 1/3 d). 0

43) 3, 5, 9, 17, 33, ?
a). 66 b). 49 c). 65 d). 63

44) 4, 18, 48, 100, 180, 294, ?
a). 484 b). 512 c). 444 d). 448

45) 6, 13, 28, 59, ?
a). 111 b). 122 c). 113 d). 114

46) 3, 10, 29, 66, ?
a). 125 b). 127 c). 123 d). 191

47) 6, 18, 54, ?, 486, 1458
a). 108 b). 162 c). 169 d). 381

48) 82 : 122 : : ? : 226
a). 145 b). 170 c). 185 d). 216

49) ANXYBO : CPXYDQ :: ERSYFS : ?
a). GTXYHU b). GUXYHU c). GTYYXU d). GTXYDU

50) 3, 7, 15, ?, 63
a). 31 b). 42 c). 35 d). 34

51) 128, 110, 90, ? , 44
a). 56 b). 72 c). 68 d). 70

52) 7, 15, 29, 59, 117, ?
a). 233 b). 234 c). 335 d).235

53) 5, 8, 9, 14, 16, 23, 26, ?
a). 29 b). 33 c). 35 d). 39

54) 999, 727, 509, 339, ?
a). 211 b). 208 c). 125 d). 120

55) 7, 15, 28, 59, 114, ?
a). 243 b). 233 c). 213 d). 223

56) 5, 11, 23, 41, 65, ?
a). 89 b). 95 c). 101 d). 105

57) 3, 5, 8, 13, 20, ?
a). 29 b). 31 c). 33 d). 39

58) 3, 5, 5, 19, 7, 41, 9, ?
a). 71 b). 61 c). 72 d). 69

59) 3, 6, 12, 15, 30, 33, ?
a). 50 b). 60 c). 44 d). 66

60) 0, 2, 6, ?, 20, 30, 42
a). 8 b). 10 c). 12 d). 14

61) 0, 3, 8, 15, 24, 35, ?
a). 40 b). 48 c). 45 d). 50
Post Copy Right www.govtjobsdaily.com
62) 3, 15, 39, 75, ?
a). 101 b). 123 c). 93 d). 223

63) 4, 4, 21, 68, ?
a). 355 b). 345 c). 375 d). 365

64) 12, 18, 27, 90, 270, 945, 3782
a). 12 b). 18 c). 27 d). 945

65) 16, 24, 48, 60, 144, 216
a). 48 b). 60 c). 144 d). 216

66) AZB, CYD, EXF, ?
a). GWH b). FGV c). TMR d). QSV

67) MNO, RST, WXY, BCD, ?
a). IJK b). GHI c). LMN d). TVS

68) ACE, FHJ, KNO, ?
a). TMO b). PRT c). UVX d).VTX

69) AAD, EEH, IIL, ?
a). MPP b). MMP c). QPP d). RSS

70) TZB TZF TZJ TZN TZ ?
a). S b). Q c). O d).R

71) If R = 4.5, N-3.5 then what is the value of Z=?
a). 6.75 b). 6.5 c). 6 d). 15

72) DTP=744, ATM-147 then XIN=?
a). 999 b). 989 c). 988 d). 997

73) If A=2, B=10 then R=?
a). 5840 b). 5850 c). 5814 d). 5870

74) If ‘A’ is -, ‘B’ is /, ‘C’ is +, ‘D’ is X, Then 15B3C 24A 12 D2 = ?
a). 3/4 b). 5/9 c). 5 d). 2

75) aab – aa – bbb – aaa – bbba
a). abba b). baab c). aaab d). abab

76) abb – baa – a – bab – aba
a). abba b). abab c). ccac d). aab

77) – aba – cabc – d – ba – bab – a
a). abdca b). bcadc c). abcdd d). cbdaa

78) acc – bc – a – ccbbcc
a). abab b). bcaa c). aabc d). bcab

80) cc – ccbc – accbcc – c – b
a). acac b). abac c). abab d). aabc

81) a – bbc – aab – cca – bbcc
a). bacb b). acba c). abba d). caba

82) – aba – abaa – baa – ba
a). baaa b). aaaa c). abbb d). bbbb

83) a – bc / b-bca / c – ab/a – bc/bb
a). aabc b). abca c). acba d). adbc

84) – c-bd – bacb – ca – bac – d
a). bdbcba b). daabbc c). cdbbca d). adabcd

Answer Key
41) D 42) A 43) C 44) D 45) B 46) B 47) B 48) B 49) A 50) A
51) C 52) A 53) C 54) A 55) B 56) B 57) B 58) A 59) D 60) C
61) B 62) B 63) D 64) C 65) B
66) - 67) - 68) - 69) - 70) - 71) - 72)- 73) - 74)- 75)-
76)- 77)- 78)- 79)- 80) -81) - 82)- 83) - 84)-

All the Best
For any model paper or suggestions write to us
govtjobsdaily@gmail.com


Subscribe to govtJobs latest by Email
 
Top