RRC Kolkata Model Paper Previous Paper Syllabus 2012-Railway Recruitment Cell Exam Pattern (Scheme), Syllabus-RRC Group D Question Papers

Railway Recruitment Cell Kolkata Published Jobs Notification for recruiting 4179 Various Jobs. Here candidate can find RRC Kolkata Exam Syllabus & Examination and Model Paper / Practice Paper

Exam Syllabus and Pattern
Matriculation (SSC) based Multiple Choice Objective Type Questions Covering below Subjects and Question Paper will be printed in five languages Hindi, English, Urdu and Bengali
Mathematics
Reasoning
General Knowledge
General Awareness

RRC Exam Model Papers

We are providing here Mode Paper for General Awareness and Reasoning. For Mathematics candidates follow 10th (SSC) Mathematics thoroughly

General Awareness
1. Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?
(a) Lucknow (b) Bangalore (c) Pune (d) New Delhi
Answer: A

2. Which is the following pairs of regional Railways and their headquarters not true?
(a) South-Central Railway - Secunderabad
(b) Central railway - Bhopal
(c) South Railway - Chennai
(d) North Railway - New Delhi
Answer: B

3. Between which of the destinations the first Indian train was started?
(a) From Calcutta to Delhi (b) From Mumbai to Thane
(c) From Mumbai to Surat (d) From Mumbai to Madras
Answer: B

4. When was the first train in Indian started?
(a) 1851 (b) 1852 (c) 1853 (d) 1854
Answer: C

5. In which Governor-General’s reign railway lines in India were established?
(a) Lord William Bentick (b) Lord Cornwallis
(c) Lord Kenning (d) Lord Dalhousie
Answer: D

6. When was the nationalization of Indian Railways done?
(a) 1952 (b) 1950 (c) 1951 (d) 1954
Answer: B

7. In which year Research, Design and Standard organization was established?
(a) 1954 (b) 1957 (c) 1959 (d) 1967
Answer: B
Post Copy Right www.govtjobsdaily.com
8. Railway Staff College is situated at
(a) Bangalore (b) Secundrabad (c) Chennai (d) Vadodara
Answer: D

9. A station where the rail lines end, is called
(a) junction station (b) way-side-station
(c) block station (d) terminal station
Answer: D

10. The headquarters of North-Eastern railway is situated at
(a) Mumbai (V.T) (b) Guwahati (c) Gorakhpur (d) New Delhi
Answer: C

11. When was the North-Eastern frontier Railway (NEFR) established?
(a) 15th Jan, 1958 (b) 15th Jan, 1955
(c) 2nd Jan, 1956 (d) 14th April, 1952
Answer: A

12. The headquarters of North -Eastern Frontier Railway (NEFR) is
(a) Calcutta (b) Maligaon (Guwahati)
(c) Chennai (d) Gorakhpur
Answer: B

13. In which of the following cities, the first sub-way train was started?
(a) Mumbai (b) Delhi (c) Calcutta (d) Chennai
Answer: C
14. How much distance was traveled by first train of India?
(a) 33 km (b) 36 km (c) 34 km (d) 46 km
Answer: C

15. What is the position of the Indian Railway in the world according to the length of rail lines?
(a) First (b) Second (c) Third (d) Fourth
Answer: D

16. What is the length of North-Eastern Frontier Railway (NEFR)?
(a) 4300 Km (b) 3700 Km (c) 4290 km (d) 5298 km
Answer: B

17. General Manger is responsible for
(a) Railway Board (b) Railway Ministry
(c) Both railway Board and Railway Ministry
(d) None of these
Answer: A

18. The headquarters of South-Central Railways is situated at
(a) Mumbai (V.T) (b) Chennai
(c) Secundrabad (d) Mumbai (Central)
Answer: C

19. The headquarters of Northern Railway is at
(a) New Delhi (b) Guwahati (c) Gorakhpur (d) Mumbai (V.T)
Answer: A
Post Copy Right www.govtjobsdaily.com
20. The headquarters of South Railways is situated at
(a) Calcutta (b) Chennai (c) Delhi (d) Mumbai
Answer: B

21. In which institution the training of electric work is being given?
(a) Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering
(b) Indian Railways Institute of Electrical Engineering
(c) Railway Staff College
(d) Indian Railways Institute of Civil Engineering
Answer: B

22. Who invented the railway engine?
(a) Charles Babbage (b) Isaac Newton
(c) James Watt (d) George Stephenson
Answer: D

For more practice papers write email to govtjobsdaily@gmail.com

Reasoning

1) 4, 6, 18, 27, 81, 121,5, ?
a). 360.5 b). 361.5 c). 362.5 d). 364.5

2) 80, 16, 4, 4/3, 2/3, ?
a). 2/3 b). 1 c). 1/3 d). 0

3) 3, 5, 9, 17, 33, ?
a). 66 b). 49 c). 65 d). 63

4) 4, 18, 48, 100, 180, 294, ?
a). 484 b). 512 c). 444 d). 448

5) 6, 13, 28, 59, ?
a). 111 b). 122 c). 113 d). 114

6) 3, 10, 29, 66, ?
a). 125 b). 127 c). 123 d). 191

7) 6, 18, 54, ?, 486, 1458
a). 108 b). 162 c). 169 d). 381

8) 82 : 122 : : ? : 226
a). 145 b). 170 c). 185 d). 216

9) ANXYBO : CPXYDQ :: ERSYFS : ?
a). GTXYHU b). GUXYHU c). GTYYXU d). GTXYDU

10) 3, 7, 15, ?, 63
a). 31 b). 42 c). 35 d). 34

11) 128, 110, 90, ? , 44
a). 56 b). 72 c). 68 d). 70

12) 7, 15, 29, 59, 117, ?
a). 233 b). 234 c). 335 d).235

13) 5, 8, 9, 14, 16, 23, 26, ?
a). 29 b). 33 c). 35 d). 39

14) 999, 727, 509, 339, ?
a). 211 b). 208 c). 125 d). 120

15) 7, 15, 28, 59, 114, ?
a). 243 b). 233 c). 213 d). 223

16) 5, 11, 23, 41, 65, ?
a). 89 b). 95 c). 101 d). 105

17) 3, 5, 8, 13, 20, ?
a). 29 b). 31 c). 33 d). 39

18) 3, 5, 5, 19, 7, 41, 9, ?
a). 71 b). 61 c). 72 d). 69
Post Copy Right www.govtjobsdaily.com
19) 3, 6, 12, 15, 30, 33, ?
a). 50 b). 60 c). 44 d). 66

20) 0, 2, 6, ?, 20, 30, 42
a). 8 b). 10 c). 12 d). 14

21) 0, 3, 8, 15, 24, 35, ?
a). 40 b). 48 c). 45 d). 50
Post Copy Right www.govtjobsdaily.com
22) 3, 15, 39, 75, ?
a). 101 b). 123 c). 93 d). 223

23) 4, 4, 21, 68, ?
a). 355 b). 345 c). 375 d). 365

24) 12, 18, 27, 90, 270, 945, 3782
a). 12 b). 18 c). 27 d). 945

25) 16, 24, 48, 60, 144, 216
a). 48 b). 60 c). 144 d). 216

26) AZB, CYD, EXF, ?
a). GWH b). FGV c). TMR d). QSV

27) MNO, RST, WXY, BCD, ?
a). IJK b). GHI c). LMN d). TVS

28) ACE, FHJ, KNO, ?
a). TMO b). PRT c). UVX d).VTX

29) AAD, EEH, IIL, ?
a). MPP b). MMP c). QPP d). RSS

30) TZB TZF TZJ TZN TZ ?
a). S b). Q c). O d).R

For more Reasoning Model Paper Download here

RRC Kolkata 4179 Jobs Notification 2012
 
Top