IBPS Clerk 2013-Previous Paper, Model Paper and Exam Pattern/Scheme-free pdf download

Recently many banks have been given notification for recruiting Clerks and Probationary Officers (Officers Scale-I, II, III) and Office Assistants. Every Year IBPS (Institute of Banking Personnel Selection) will conduct CWE (Common Written Exam) Test for Bank Clerks and PO’s. IBPS conducts Common Written Exam (CWE) for making eligibility for all Bank Jobs. Here is the IBPS CWE Clerk Previous Paper which was held on 11-12-2011 (based on memory).

You can download pdf (more model papers with answers) by requesting to admin or print given previous paper for IBPS CWE clerks. Any have we will update all IBPS CWE Clerk and PO Previous Question Papers and Model Papers at our site.

IBPS CWE Clerk Reasoning Ability- Previous Paper (held on 11-12-2011)

1. In a certain code “BEAMING” is written as ‘BFCMHOJ’ and ‘CLEAR’ is written as ‘MDESB’. How is ‘TRAIL’ written in that code?
a) USAMJ
b) USAJM
c) SUAMJ
d) SUAJM
e) None of these

2. How many digits in the number 5279143 will be as far away from the beginning of the number as when the digits are rearranged in ascending order from left to right within the number?
a) None
b) One
c) Two
d) Three
e) More than three

Questions 3 to 7 : Study the following information carefully and answer the questions given below

M,N,A,D,J,V and R are sitting around circular table facing the centre but not necessarily in the same order. V is third to the right of J. N is fourth to the left of R. R is on the immediate right of J. A is fourth to the right of D.D is not an immediate neighbor of V.

3. Who is second to the left of N?
a) V
b) J
c) A
d) M
e) None of these

4. What is ‘M’ s position with respect to R?
a) Fourth to the right
b) Third to the left
c) Fifth to the right
d) Third to the right
e) None of these

5. Who is fourth to the right of R?
a) V
b) N
c) M
d) A
e) None of these

6. Who is second to the right of J?
a) N
b) A
c) V
d) D
e) None of these

7. Who is on the immediate right of D?
a) M
b) J
c) N
d) None of these

-Study the following information carefully answer the 8 to 12 questions given below.

P,Q,RR,V,W and Z are seven football players, each playing for a team, viz Green, Red and Blue, with at least two of them in each of these teams. Each of them likes different fruit, viz Apple, Guava, Banana, Orange, Mango, Papaya and watermelon, not necessary in the same order.

Q plays with V for team Blue and he likes Banana. None of those who play for either team Red or team Green likes either Guava or Banana. T plays with only the one who likes Watermelon. W likes Papaya and he plays for team Red. The one who likes Orange does not play for team Red. Z likes Watermelon and he plays for team Green. P likes Apple and he plays for team Red. R does not like Guava.

8. Which of the following players, plays for team Red?
a) WP
b) TZ
c) WR
d) WV
e) None of these

9. Which of the following teams has three players?
a) Blue
b) Red
c) Blue or Red
d) None of these

10. Which of the following teams has three players?

a) Blue
b) Red
c) Blue or Red
d) None of these
11. Who likes Guava?
a) Q
b) V
c) T
d) None of these

12. Which fruit does T Like?
a) Banana
b) Guava
c) Orange
d) Papaya
e) None of These

From the following Digits and Letters Codes answer below questions Digits write in code from 13 to 17 questions for example 5 mean B, 2 means R
Digits:           5   9  @  ©  3    8   1     $    %   4  2  6    *   7    &   #
Letter Code: B  E   P   A  K   D   F    H    Q   I  R  J   U   M   V   T

13. @91$26
a) JEFHRP
b) PEFHRP
c) XEFHRX
d) PEFHRJ
e) None of these
Post Copy Right www.govtjobsdaily.com
14. 387#©9
a) KMDTAE
b) KDMATE
c) EDMTAK
d) KDMTAK
e) None of these

15. 4©312&
a) VPKFRV
b) VPKFRI
c) XPKFRX
d) IPKFRV
e) None of these

16. %4187*
a) QIFDMU
b) UIFDMQ
c) XIFDMX
d) UIFDMU
e) None of these

17. 9124&6
a) EPRIVJ
b) JFRIVE
c) EFRIVE
d) XFRIVX
e) None of these

Answers
1)C 2)B 3)C 4)C 5)E 6)B 7)A 8)C 9)B 10)E 11)B 12)C 13)B 14)A 15)A 16)C 17)B

0 Comment:

Post a Comment

Recent Posts

 
Top